Design and progress


The Kronberg Academy Foundation is charged with managing the construction of a chamber music hall (Casals Forum) and a study centre. It began by purchasing a plot of land next to the railway station in Kronberg from the town of Kronberg. An architectural competition organised jointly by the Kronberg Academy Foundation and the builder of the new hotel on the adjacent site (Contraco GmbH) led in 2014 to a contract being signed with Staab Architekten from Berlin. The renowned acoustician Martijn Vercammen was engaged to work with the architects on the plans for the concert hall.


Architectural and urban development concept

The study centre will be integrated into the natural topography of the sloping site and will include two atria. It will thus symbolise the introspective concentration involved in pursuing a course of studies.

By contrast, the design of the pavilion-style concert hall building is intended to reflect how Kronberg Academy sees itself – as a place that encourages open-mindedness while creating the intimacy that is an essential part of the musical experience. Glass-like transparency will afford a visual link to the nearby park landscape.

The interior of the concert hall will give visitors and musicians an impression of spatial concentration inside a “wooden treasure chest” (to quote architect Volker Staab).

The proximity and interconnectivity of the two buildings – concert hall and study centre – will be a visible expression of the close relation between studying and giving concert performances that shapes Kronberg Academy’s value system.

A specially landscaped public square outside the chamber music hall, study centre and hotel will function as a relaxing oasis.


The concert hall music experience

The new chamber music hall will seat around 500 people. The stage will offer space for soloists or small ensembles up to the size of a philharmonic chamber orchestra (65 musicians). The mid-range size of the hall, its flexible staging and the additional performance venues in the study centre will ensure conceptual openness and a family-like atmosphere. The basic shape of the hall, a “free form” with convex and concave walls, will enhance listeners’ impression of being close to what is taking place and “right at the heart of the sound”. The acoustic capacity of the hall will be roughly 5,500 m3.

The hall will be divided into a stalls area and a balcony area with roughly the same number of seats in each. The stalls will comprise 13 rows of seats, the rear third of which will be on a slight slope to ensure that audiences have a good view of the stage and enjoy an unimpeded flow of sound.


The next milestone

The ground-breaking ceremony will take place in October 2017.